שיתוף בפייסבוק

רפואה סינית – טיפול בבעיות התנהגות

מאת אורלי זכאי

כלבים רבים סובלים מבעיות רגשיות שגורמות לסימפטומים התנהגותיים.

חרדת נטישה, פחד עמוק בזמן סופות רעמים, מתח ממפגש עם אנשים או בעלי חיים חדשים.

אצל כלבים כאלה נראה לעתים תופעות כמו ליקוק יתר עד כדי יצירת קרחות ופצעים, הרס של חפצים ועד אכילת קירות ומשקופים תוך כדי פגיעה עצמית. הבעיות האלה קשות מאוד להתמודדות מבחינת הבעלים וחשוב לדעת שבעיות התנהגות הן הסיבה העיקרית שכלבים נזרקים לבתי מחסה.

מטרתו של טיפול ברפואה סינית מסורתית, ליצור הרמוניה ואיזון גופני ונפשי ומשום כך הוא עובד מצוין גם כשמדובר בבעיות התנהגות אצל כלבים.

בעיות התנהגות מנקודת המבט של הרפואה הסינית

רפואה סינית מסורתית, משייכת כל רגש לאיבר פנימי ומאבחנת את הגורם לבעיה, בהתאם לפגיעה בזרימת הצ’י של אותו איבר. זרימת הצ’י של האיבר, יכולה להיפגע ממגוון גורמים  גם פיזיולוגיים כמו מחלה או פציעה וגם רגשיים וביניהם גם מיותר חרדות, סטרס, כעס, פחד וצער.

קאווהתכירו את קאווה היפה, כלבה בת 3, אומצה בגיל 8 חודשים מבית מחסה. סובלת מחרדות כל חייה. אחרי תשאול מעמיק של הבעלים ובחינת הלשון של קאווה, הותאמה לה פורמולה של צמחי מרפא ויצאנו לדרך לטיפול משולב יחד עם המאלף גיא תיכון, שעובד בשיטות חיוביות והוא שהפנה אותה לטיפול סיני.

אחרי חודש, המאמצת של קאווה דיווחה על שיפור בהתנהגות של קאווה מחוץ לבית אבל אנחנו רק בתחילת הדרך ומצפה לנו עבודה.

התנהגות הכלב מושפעת באופן ישיר ממצב האיבר הפנימי. מטפל ברפואה סינית, יכול לאתר חוסר איזון באיברים, על ידי הביטוי ההתנהגותי של הכלב ועל ידי שיחה עם הבעלים. כלבים מדברים איתנו על מצבם הנפשי על ידי התנהגות. חלק מהרגשות וההתנהגויות פשוטים מאוד להבנה, כמו למשל – כעס, כחוסר איזון של הכבד יתבטא בתגובות תוקפניות.

דיכאון לעומת זאת, עלול לא להיות מאוד ברור בתחילתו וצריך לבחון לעומק את ההתנהגות היומית של הכלב, כמו משחק, תיאבון, אמירת שלום לאורחים או לבעלים שחוזרים הביתה, וכן הבעת פנים וקול. בנוסף יש לבדוק האם ההתנהגות הזו השתנתה לאחרונה, או שהיא ההתנהגות הטבעית. בכל מקרה, כשמדובר בתוקפנות או בדיכאון, רצוי לשלול חוסר איזון בתפקוד בלוטת התריס, מכיוון שיש לה חלק חשוב מאוד בהשפעה על ההתנהגויות האלה.

בזמן שעבודת המאלף תביא לשינוי התנהגותי, הטיפול ברפואה סינית יעבוד על הגורם לבעיה ההתנהגותית, לכן שילוב של אילוף ורפואה סינית הוא הטיפול המקיף והנכון ביותר.

אם ניקח לדוגמא, כלב שסובל מחולשה של הטחול (בין אם בגלל בעיה גנטית או בגלל תזונה לא מתאימה), נראה בפן ההתנהגותי בעיות הקשורות ליכולות להתרכז ולסמוך, לכן נוכל לראות אצל כלבים כאלה צורך להיות צמודים לבעלים, התרגשות יתר בכל מצב, חוסר יכולת לזכור על מה עבדו בשיעור אילוף הקודם והוא עלול לפתח סוג של התמכרות למזון. במקרים כאלה צריך לחזק את תפקוד הטחול על ידי דיקור סיני ופורמולה של צמחים, יחד עם עבודה התנהגותית לחיזוק הביטחון והאמון של הכלב.

קושי ללמד כלב התנהגויות חדשות, יכול לנבוע גם מחוסר איזון בכליות שיוביל לבעיות זיכרון וריכוז, חוסר איזון בכבד שיוביל לחוסר יכולת ליישם ועוד. אם האיבר הפגוע יטופל, ההתנהגות של הכלב תשתפר בהתאם.

חרדות ופחדים משויכים לאיברים שונים בגוף. כלבים עם חרדת נטישה, בדרך כלל סובלים מחוסר איזון בלב על פי הרפואה הסינית (שימו לב שלא מדובר בבעיה פיזית בלב). חוסר בטחון יכול להיות קשור לחוסר דם. הלב הוא האחראי על הדם ולכן לב שלא מתפקד טוב יגרום לתחושות של ריקנות וחסך, שיובילו בסופו של דבר לחרדות וחוסר בטחון. אם הכלב שלכם סובל מחרדות כל שהן, אל תסיקו מיד שמדובר בחוסר איזון בלב מכיוון שיכול להיות שהגורם הראשוני דווקא באיבר אחר בגוף.

כלב שסובל מפחד רציני ומתמשך, סובל מחוסר איזון נפשי, מה שנקרא ברפואה הסינית shen. הכלבים האלה בדרך כלל יראו סימפטומים של חום (חום לפי הרפואה הסינית ולא מדובר בחום גבוה שנמדד במדחום), הלשון תהיה אדומה מאוד, השינה תהיה קלה ולפרקי זמן קצרים ובדרך כלל יעירו את הבעלים בלילה. לכלב כזה אפשר להרכיב פורמולה של צמחים שיאזנו את הנפש ויקררו את הגוף.

רפואה סינית היא תחום מורכב, אבל כשמאבחנים נכון את הכלב, הטיפול ברור והתוצאות מגיעות.

דיקור סיני ופורמולה של צמחי מרפא לטיפול בכלב עם בעיות התנהגות

הטיפול בדיקור סיני וצמחי מרפא לבעלי חיים בכלל ולכלבים בפרט, נעשה מקובל יותר ויותר, ראשית בגלל שלרוב, בשונה מטיפול תרופתי, אין תופעות לוואי. בהנחה שמתאימים את הטיפול הנכון לכלב לאחר אבחון מדויק שמתבסס על תשאול מעמיק של הבעלים ובדיקת הלשון של הכלב, אנחנו יכולים להתחיל תהליך ולראות תוצאות.

דיקור סיני וצמחי מרפא פועלים יחד, לאזן מחדש את הנפש והאיברים הפנימיים. פורמולות של צמחי מרפא יעילות במיוחד לטיפול בחוסר איזון באיבר פנימי שלעתים קרובות הוא זה שמהווה גורם רקע לבעיות התנהגות.

בין הצמחים שנהוגים בשימוש בפורמולות לטיפול בבעיות התנהגות שונות, אפשר למצוא את הג’ינסנג, שורש ליקוריץ, ולריאן ועוד.

לסיכום, כמטפלת ברפואה סינית כ -17 שנים, אני יכולה לומר שבאמצעות התאמת תכנית טיפול שמשלבת עבודה התנהגותית בשיתוף פעולה עם מאלף, וטיפול ברפואה סינית (דיקור סיני או צמחי מרפא והתאמה תזונתית) ניתן להשיג תוצאות טובות ומהירות יותר מעבודת אילוף בלבד.

בברכת איזון והפחתת בעיות התנהגות,

אורלי זכאי, רפואה סינית לבע”ח

Print Friendly