הכלב המזדקן
מאת ד”ר אבי מילגרם.
מה משמעות הזיקנה בכלבים ואיך עלינו להתייחס אליה ? ד”ר אבי מילגרם שופך אור על התקופה שנוטה להיות פחות מוארת בחיים בכלל ואצל הכלב בפרט.
ראשית דבר כדי להבין מה עובר עליו, אנו נוטים להקביל את גילו הכרונולוגי של הכלב לגילנו אנו בני האדם. אך כיצד עושים זאת ? הרב המוחלט של בעלי הכלבים חושבים שמכפלת הגיל של הכלב ב-7 היא התשובה הנכונה. אך זו טעות. יש הבדלים ניכרים ביננו לבין הכלבים לאורך כל הדרך.
ההגעה לבגרות מינית מהירה יותר בגזעים הקטנים ומתעכבת עד יותר משנה בגזעים הגדולים. גזעים גדולים חיים פחות מגזעים קטנים לדוגמא – דני ענק, חי כ 8-10 שנים בעוד שפודלים או צ’יאוואות יכולים להגיע גם לגיל 21 ויותר. בנוסף לכך, גם בכלבים באותה קבוצת גודל קיימת שונות. לדוגמא: בוקסרים חיים פחות מפיטבולים ודני ענק חי פחות ממסטינו נפוליטני, למרות שבדרך כלל משקלם דומה. רוצה לומר: קיימת שונות רבה מאוד בקצב ההתבגרות וההזדקנות בגזעים השונים לא כל שכן בהשוואה לבני אדם.
כדי לקבל מושג יחסי לגבי גילו של הכלב קיים כלל אצבע פשוט. כל שנת חיים של כלב ענק תוכפל ב 8, שנת חיים של כלב גדול תוכפל ב 7, שנת חיים של כלב בינוני מכפלת ב-6 ושנת חיים של כלב קטן תוכפל ב-5. זאת אומרת שכלב מגזע דני ענק בן 5 מושווה לאדם כבן 40, וקוקר ספניאל בן 8 יחשב כבן 48 בשנות אדם. יש כמובן שיטות נוספות המשלבות הגעה לבגרות מינית, אך אין בכוונתי לבלבל את הקורא. הכלל שניתן כאן, פשוט, וקל להבנה ולרוב מתאים למציאות.
אימוץ כלב מבוגר זו מצווה כפולה ומכופלה. אתם מוזמנים לקרוא המאמר שפירסמנו כאן באתר בדיוק בנושא הזה.
מה נצפה לראות אצל הכלב המזדקן
א. ירידה בקצב – נראה ירידה כללית ביכולת התנועה, קימה ורביצה קשים יותר, יכולת העליה במדרגות נפגמת. לעיתים מזג אויר קר מחריף את התופעות. לכך אחראית דלקת פרקים הפוגעת בדרך כלל במפרקי האגן, ועמוד השדרה.
גורם נוסף לירידה בקצב – היפותירואידיזם – או חסר בתפקוד בלוטת התירואיד שתפקידה להפריש הורמון הנקרא תירוקסין. הורמון זה אחראי לקצב חילוף החומרים בגוף, וכאשר הוא בחסר, הכלב מתנהג בעייפות בולטת. בדיקת דם פשוטה עוזרת באיבחון המצב.
בנוסף בעיות לב וכליות, בעיקר בגזעים הקטנים ובינוניים – גם הם יתרמו לירידה בחיוניות הכלב.
ב. פנים מאפירות – השיער בפנים בעיקר סביב העיניים מצח ושפתיים עליונות מאפיר (משתנה לאפור) כבר החל בגיל 3 בגזע ענק ומגיל 6-7 בגזע קטן.
ג. ירידה בכושר השמיעה – הכלב עלול להבהל מרעשים קרובים, אך אינו שומע רעשים בטווח בינוני או רחוק. זו הסיבה שהוא ישן יותר, הוא לא מוטרד. יש לשמור על הכלב במפגשים עם ילדים או בכביש בין המכוניות. כתחליף לפקודות שהכלב כבר אינו שומע יש להנחות אותו בתנועות ידיים, הם מגיבים לכך מאוד יפה (בפרט אם הלימוד מתחיל במקביל לפקודה המילולית כאשר הכלב עדיין שמע).
ד. ירידה בכשר הראיה – בדרך כלל עקב ירוד (קטרקט) על העדשה אך גם תתכנה מחלות עיניים אחרות כגון ניוון הקרנית, גלאוקומה וכו’.
ה. ירידה כללית במאסת השריר.
ו. עור קשה במפרקים – בגזעים הגדולים, ככל שמתבגרים, ונוטים לרבוץ יותר – העור שתחת המפרקים: מרפקים ברכיים והקרסוליים נעשה קשיח ללא שיער ולעיתים מתבקע ופצוע. כמו כן עור הכלב מאבד מהאלסטיות שלו.
ז. עקב הירידה בתנועה: שינויים בזויות כריות כף הרגל וכתוצאה מכך התארכות הצפרניים או הפוך: התארכות הצפרניים תביא לשינויי בזוויות הכריות. כמובן שהתארכות הצפרניים נובעת מירידה בשחיקה בעיקר עקב הירידה בפעילות הכלב.
ח. מצב הפה: בדרך כלל ירוד, נסיגות חניכיים ושיניים שאיבדו את כשר האחיזה בחניכיים עד נשירתן.
ט. עצירות: בעיקר נובעת מירידת תנועתיות המעיים (פריסטלטיקה)
י. ירידה בתנגודת למחלות מדבקות.
יא. חוסר שליטה על השתן.
יב. הגדלת פרוסטטה בזכרים, סביב גילאים 8-10, לעיתים נראה שתן דמי, לעיתים כאב במתן צואה.
יג. ירידה בתפקוד הכבד
יד. גידולים ברקמת העטין (בנקבות) ביחוד באותן כלבות שלא עברו עיקור בגיל צעיר
טו. ירידה בכשר הקוגניטיווי: בלבול, חוסר התמצאות, חסר מנוחה (ישנים ביום, מסתובבים בלילה) וכושר זיהוי מכרים ירוד.
טז. גידולים סרטניים
מה כדאי לעשות כדי כאשר אנו מזהים שהכלב ב”גיל הזהב”
א. מזון מתאים – עשיר באנטיאוקסידנטים, רמת חלבון רגילה אך רמת שומן נמוכה יותר מהרגיל. בדרך כלל לחברות המסחריות הגדולות יש מזון הנקרא סניור – המכיל גם גלוקוזמין וכונדריטין סולפאט – חומרים המתחזקים טוב מאוד את המפרקים
ב. לא להסס להגיע לוטרינר יותר פעמים בשנה מאשר כאשר הכלב היה צעיר יותר.
ג. להקפיד לצחצח שיניים.
ד. להקפיד על לוח זמנים קבוע עבור הכלב.
ה. בבית: מיטה חמה ונוחה (ביחוד לאותם כלבים הסובלים מארטריטיס), להסיר חפצים מזיקים מדרכו אם מפתח סימני דימנטיה.
ו. במזג אויר קר – לצאת כאשר הכלב הזקן לבוש.
המתת חסד
זהו הליך שיש לשקול בהרבה כובד ראש ומתוך בהירות מה משמעו.
עד כמה שהדבר עצוב ויש שיאמרו אכזרי, המתת החסד, כשמה כן היא. אנו עושים חסד לחיית המחמד שלנו על מנת לקצר את סיבלה. במקרים רבים המתת החסד היא שילוב של עשיית חסד הן כלפי הבעלים והן כלפי חיית המחמד שלו.
לצערנו יש לא מעט מצבים כאלה הכרוכים בזיקנה של כלבנו האהוב.
מחלות כרוניות עם איכות חיים ירודה הכרוכות בסבל, כלב שאינו נהנה יותר ממזון, מטיול, ממשחק, עלויות טיפול לכלב זקן שבעליו אינו מסוגל לעמוד בהן ואחריתן בכל מקרה מוות,
כל מצב בו כלב סובל ללא תכלית הוא אפשרות לעשות עמו חסד ולהרדים אותו בעדינות, בהתחשבות וללא סבל מיותר.
המתת החסד היא כלי חיובי עבור כלב שאיכות חייו ירודה, כמובן שהוטרינר חייב להשתמש בכלי הזה רק כאשר הוא משוכנע שזו הדרך היחידה להיטיב עם החיה ובעליה ושאין פתרון חלופי הולם. אסור לוטרינרים לשכוח שהמשמעות היא הפסקת חיים, נשמה, שלא תחזור לעולם.
סיכום
יש מגוון תופעות שעלולות לפקוד את הכלב המזדקן. ירידה בשמיעה , ירידה בראיה , קשיון מפרקים ועוד. ההמלצה היא כאשר מתברר כי משהו מתחיל להידרדר, לפנות לוטרינר לבדיקה, הערכה וייעוץ בדבר הפעולות שיכולות להקל עליו (ויש כאלה).
הזיקנה מקשה על המזדקן. אנחנו יכולים להיות שם רכים, אוהבים ועוטפים. תפקידנו להקל ככל שניתן. סיומו של פרק אחד הוא תחילתו של אחר. חסד אחד יכול להוביל לעוד אחד. סוף החיים עבור אחד יכול להיות תחילתם של חיים חדשים עבור אחר. עם לכתה של חית המחמד, לאחר תקופת אבל, נסו למצוא בלבכם מקום לאהבה חדשה. אמצו כלב אחר שמחפש בית, תנו אהבה וקבלו אהבה. אין חשש, לעולם לא תשכחו את הכלב/חתול הקודם אך הכלב החדש ימלא את ליבכם בהרבה חיים ושמחה.
ד”ר אבי מילגרם – מרפאה לחיות בית בנהריה